Лексико семантическая группа овощи

Автор работы: Пользователь скрыл имя, 25 Февраля 2012 в 13:11, курсовая работа

Описание

Целью данной работы является исследование лексико-семантической группы английских существительных.
К задачам работы относятся:
- дать теоретическое представление о лексике в целом как единой системе;
- рассмотреть понятия семантического поля и лексико-семантической группы;

Содержание

ВВЕДЕНИЕ 3
Глава I. ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧЕСКАЯ ГРУППА КАК ЧАСТЬ ЛЕКСИЧЕСКОЙ СИСТЕМЫ ЯЗЫКА
1.1. Системный подход к лексике
1.2. Семантическое поле
1.3. Лексико-семантическая группа.
Глава II. ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧЕСКАЯ ГРУППА “ОВОЩИ”.
2.1. Состав ЛСГ "Овощи"
2.2. Этимологический анализ
2.3. Словообразовательный анализ
2.4. Семантический анализ
Заключение
СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ
ПРИЛОЖЕНИЕ 1
ПРИЛОЖЕНИЕ 2

Работа состоит из  1 файл

_Лексико-семантическая группа _Овощи_+.doc

— 352.00 Кб (Скачать документ)

              Тут же словообразование произошло из-за вкуса овоща.

              Слово cucumber прошло процесс аффиксации, к оригиналу из старофранцузского языка добавилось окончание -er, которое служит для образования существительных.

              Все же остальные слова пришли в английский язык уже в таком виде, в котором мы его наблюдаем.

 

 

2.4. Семантический анализ

 

              Для проведения семантического анализа лексико-семантической группы «овощи», мы будем использовать онлайн тезаурус Wordsmyth Dictionary-Thesaurus.

             

              Vegetable

                            Definition 1 - a plant or part of a plant, such as spinach, carrots, or beans, that is used for food.

                            Definition 2 - any living thing classified as a plant.

                            Definition 3 - (informal) one who has suffered an injury or illness so serious that he or she is largely immobile and incapable of conscious mental activity.

                            Artichoke

                            Definition 1 a tall thistlelike plant whose flower head, composed of thick, leaflike scales, is cooked and eaten.

              Eggplant

              Definition 1 a plant cultivated for its fruit, or the dark purple, ovoid fruit itself, which is eaten as a vegetable.

              Bean

              Definition 1 the edible seed or seed pod of several types of leguminous plants.

              Definition 2 any of various types of leguminous or bean-bearing plants.

              Definition 3 any other beanlike seed or object.

              Definition 4 (informal) one's head.

              Melon

              Definition 1 a fruit of any of various vines, which has a hard, often smooth rind and thick, juicy flesh ranging from pale green or yellow to orange or deep reddish pink.

              Courgette

              Definition 1 (chiefly British) a cucumber-shaped vegetable with a smooth, dark green rind; a zucchini.

              Corn

              Definition 1 a tall cereal plant that produces cylinder-shaped ears with rows of edible yellow or white seeds.

              Definition 2 the seed of this plant.

              Definition 3 the ear on which the seeds of this plant grow.

              Definition 4 (informal) a joke, music, or the like considered trite or overly sentimental.

              Definition 5 (chiefly British) any cereal plant such as wheat, barley, or oats, or the harvested seed of cereal plants.

              Cucumber

              Definition 1 an edible fruit of a creeping vine, usu. long and cylindrical with a hard green skin and greenish white flesh.

              Tomato

              Definition 1 a usu. red, pulpy, juicy, slightly acidic edible fruit, typically eaten as a vegetable.

              Kidney bean 

              Definition 1 a common garden bean cultivated for its red, edible seed, or the kidney-shaped seed itself.

              Rutabaga 

              Definition 1 a plant related to cabbage and turnips, with an edible, yellowish, bulbous root.

              Carrot

              Definition 1 a plant cultivated for its edible orange root.

              Definition 2 the root alone, which has a crunchy texture, orange color, and tapered shape.

             

              Parsnip

              Definition 1 a carrotlike plant that bears yellow flowers and has a large, whitish, edible root.

              Parsley

              Definition 1 any of several garden herbs, usu. having finely divided crinkled leaves, used to season or decorate food.

              Turnip

              Definition 1 an edible plant with a large, usu. whitish root, and hairy leaves that are sometimes used as greens.

              Radish

              Definition 1 one of a group of herbs of the cabbage family that have a pungently flavored, crisp, edible root.

              Celery

              Definition 1 a plant cultivated for its crunchy, edible stalk and for its leaves and seeds, used as seasoning.

              Beet

              Definition 1 a cultivated plant whose leaves and fleshy, usu. dark red root are edible.

              Leek 

              Definition 1 a plant related to the onion that has broad green leaves and a fleshy, white, cylindrical bulb.

              Onion

              Definition 1 a round, sharp-tasting bulb used extensively in cooking and as a flavoring.

              Definition 2 the plant that produces such bulbs, a member of the lily family.

              Chive

              Definition 1 a small plant whose long, grasslike, onion-flavored leaves are often used as a seasoning.

              Shallot

              Definition 1 an onionlike plant of the lily family that forms flavorful bulbs eaten as a vegetable or used in cooking.

              Garlic

              Definition 1 a perennial plant related to the onion and grown for its strong-smelling, distinctive-tasting bulb.

             

              Cabbage

              Definition 1 a vegetable with large green or purple leaves that overlap tightly to form a round head.

              Definition 2 (slang) money.

              Brussels

              Definition 1 sprouts the small green edible heads that grow on the stem of a plant that is a type of cabbage.

              Broccoli

              Definition 1 a cultivated subspecies of the cabbage, or the green flower buds and flowering stalk of this plant used for food.

              Bok choy

              Definition 1 a cabbagelike Asian plant, related to mustard, with crisp green leaves on white stalks.

              Cole

              Definition 1 any of various plants related to cabbage, esp. rape.

              Kohlrabi

              Definition 1 a plant of the cabbage family that has a bulbous, edible stem.

              Collard

              Definition 1 a type of kale grown for its edible leaves.

              Chinese cabbage

              Definition 1 an edible lettucelike plant with a long cylindrical head of light-colored crisp leaves.

              Cauliflower

              Definition 1 a cultivated vegetable related to cabbage that bears a large, dense head of edible, crunchy, usu. white flowers.

              Amaranth

              Definition 1 a plant having coarse leaves and bearing purplish clusters of small flowers.

              Definition 2 a legendary flower that never dies.

              Mustard

              Definition 1 any of various plants native to Eurasia that bear yellow flowers and seed pods.

              Definition 2 a strong-flavored powder or paste made from the ground seeds of the mustard plant and used as a condiment or for medicinal purposes.

              Cress

              Definition 1 any of various plants related to mustard, such as watercress, whose sharp-tasting leaves are used as flavoring or as a garnish for food.

              Orache

              Definition 1 a variety of cultivated beet having large leafstalks and leaves, which are used as a vegetable.

              Dandelion

              Definition 1 a low-growing weedy plant with notched leaves and yellow flowers.

              Portulaca

              Definition 1 any of various related annual plants that have thick stems and leaves and bear small, brightly colored flowers that open only in sunlight.

              Rhubarb

              Definition 1 a cultivated plant with long green or reddish leaf stalks, which are often cooked with sugar and eaten like a fruit.

              Asparagus

              Definition 1 a tall branching plant related to the lily, whose young shoots are cultivated and eaten as a vegetable.

              Dill

              Definition 1 an aromatic herb of the celery family, or its fine leaves or seeds used as flavoring or medicine.

              Definition 2 a cucumber pickle flavored with this herb.

              Anise

              Definition 1 a plant with small clusters of flowers and licorice-flavored seeds.

              Hyssop

              Definition 1 a woody aromatic plant of the mint family that is native to Asia and bears blue flowers in spikes.

              Lovage 

              Definition 1 a European herb whose leaves and aromatic seeds are used as seasonings.

              Balm

              Definition 1 a soothing, healing ointment, often fragrant.

              Definition 2 the oily resin, exuded by various trees and shrubs, from which such an ointment is made.

              Definition 3 any of various aromatic plants, such as lemon balm.

              Horseradish

              Definition 1 a tall, coarse, white-flowered plant with a thick, whitish, sharp-tasting root.

             

Как мы можем видеть, практически все слова имеют, только по одному значению, которое относится именно к лексико-семантической группе «овощи».

              Только 5 слов из 50 имеют вторичные значения, выходящие за границы лексико-семантической группы «овощи», в них входят:

              Amaranth – у него второе значение носит сказочный характер «неувядающего цветка»;

              Bean – четвертое неформальное значение — чья либо голова;

              Cabbage – сленговое значение — деньги;

              Corn –  четвертое неформальное значение — слишком сентиментальная шутка или музыка;

              Vegetable – имеет неформальное значение означающее человека получившего травму, которая не позволяет ему или ей вести сознательную психическую и физическую деятельность. 

              Это показывает нам, что большинство проанализированные слова лексико-семантической группы «овощи» в данной работе являются научными терминами. В связи с этим можно повторить, что они относятся к нейтральной лексике, разговорных или вульгарных выражений не отмечается, кроме приведенных выше 5 слов.

Заключение

 

              В данной работе рассматриваются лексико-семантические группы английского языка на примере группы "овощи", проведен комплексный анализ с точки зрения лексической семантики, включая этимологический анализ, словообразовательный анализ и семантический анализ.

              Базовым идентификатором для лексико-семантической группы "овощи" будет английское слово vegetable.

              Слова для  анализа лексико-семантической группы «овощи» отбирались методом сплошной выборки, используя ботанический  словарь О.П. Рябко   «Англо-латинско-русский ботанический словарь», так как, лексико-семантическая группа "овощи" очень обширна.

              Слова лексико-семантической группы "овощи" в этимологическом отношении интересны тем,  что по большинству они заимствованы, и количество стран-доноров поражает свои количеством и многообразием. Среди них так же есть и коренные английские слова.  Так же интересны варианты слов получившие свое название в честь места своего появления на свет (savoy, basilica) .

              У слов лексико-семантической группы "овощи" мы наблюдаем ряд видов словообразования - словосложение (eggplant), но большинство слов не изменили свою форму при переходе в английский язык.

              С точки зрения стилистики анализ рассматриваемой выборки не представил сложности. Все слова лексико-семантической группы "овощи", известные по данным словаря, относятся к нейтральной лексике, разговорных или вульгарных выражений не отмечается, кроме 5 слов, о которых говорилось выше.

              Парадигматический анализ, тоже не представляет сложности, так как, все слова из данной выборки являются терминами. Большая часть слов являются полными эквивалентами по отношению к русским словам.

              Следует сделать вывод что большинство закономерностей выявленных в данной работе уже выявлены во множестве работ, такого же типа.  и их следует воспринимать, как правило.

 

СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ

 

 

1. Научная литература

 

              1. Алимпиева Р. В. Семантическая значимость слова и структура лексико-семантической группы. - Л. : Изд-во ЛГУ, 1986. - 177 с.

              2. Антрушина Г. Б. Лексикология английского языка / Г. Б. Антрушина, О. В. Афанасьева, Н. Н. Морозова. - М.:Дрофа, 2004. - 476 с.

              3. Апресян Ю. Д. Лексическая семантика // Апресян Ю. Д. Избранные труды. - М., 1995. Т. 1.

              4. Архипова Ю. Ю. Состав, семантика и функционирование лексико-семантической группы глаголов зрительного восприятия: Дис. ... канд. филол. наук. - СПб., 2000. - 197 с.

              5. Васильев Л. М. Современная лингвистическая семантика. - М.: Либроком, 2009. - 192 с.

              6. Кацнельсон С.Д. Типология языка и речевое мышление. - М.: URSS, 2009. - 218 с.

              7. Котелова Н. З. Значение слова и его сочетаемость. - Л.: Наука, 1977. - 265 с.

              8. Кузнецова Э. В. Лексикология русского языка. - М.: Высшая школа, 1989. - 216 с.

              9. Слесарева И. П. Проблемы описания и преподавания русской лексики. - М.: Либроком, 2010. - 176 с.

              10. Степанов Ю. С. Основы общего языкознания. - М.: Просвещение, 1975. - 271 с.

              11. Теньер Л. Основы структурного синтаксиса. - М.: Прогресс, 1988. - 656 с.

              12. Уфимцева А. А. Опыт изучения лексики как системы: На материале английского языка. - М.: URSS, 2010. - 288 с.

              13. Щерба Л. В. Языковая система и речевая деятельность. - М.: ЛКИ, 2008. - 432 с.

14. Эдельштейн В.И. Новое в огородничестве, М.: Л., 1931. - 21c.

 

2. Материал исследования

 

              1. Рябко  О.П.   Англо-латинско-русский ботанический словарь. - Рост. гос. ун-т, 1995. - 304 с

ПРИЛОЖЕНИЕ 1

 

 

Лексико-семантическая группа «овощи».

 

Название овоща на русском языке

Название овоща на

английском языке

1

Овощ

Vegetable

2

Артишок

Artichoke

3

Баклажан

Eggplant

4

Бобы

Bean

5

Дыня

Melon

6

Кабачок

Courgette

7

Кукуруза

Corn

8

Огурец

Cucumber

9

Помидор

Tomato

10

Фасоль

Kidney bean

11

Батат

Batata

12

Брюква

Rutabaga

13

Морковь

Carrot

14

Пастернак

Parsnip

15

Петрушка

Parsley

16

Репа

Turnip

17

Редис

Radish

18

Сельдерей

Celery

19

Свекла

Beet

20

Лук-батун

Cibol

21

Лук-порей

Leek

22

Лук репчатый  

Onion

23

Лук-резанец

Chive

24

Лук-шалот 

Shallot

25

Чеснок

Garlic

Листовые

26

Белокочанная капуста

Cabbage

27

Брюссельская капуста

Brussels sprouts

28

Брокколи

Broccoli

28

Китайская капуста

Bok choy

29

Краснокочанная капуста

Cole

30

Кольраби

Kohlrabi

31

Листовая капуста

Collard

32

Пекинская капуста

Chinese cabbage

33

Савойская капуста

Savoy

34

Цветная капуста

Cauliflower

35

Амарант

Amaranth

36

Горчица  

Mustard

37

Кресс-салат

Cress

38

Лебеда садовая

Orache

39

Мангольд

Chard

40

Одуванчик

Dandelion 

41

Портулак

Portulaca

42

Ревень

Rhubarb

43

Спаржа

Asparagus

44

Укроп

Dill

Пряно-вкусовые

45

Анис

Anise

46

Базилик

Basilica

47

Иссоп

Hyssop

48

Любисток

Lovage

49

Мелисса

Balm

50

Хрен

Horseradish

Информация о работе Лексико семантическая группа овощи