Автор работы: Пользователь скрыл имя, 25 Февраля 2012 в 13:11, курсовая работа
Целью данной работы является исследование лексико-семантической группы английских существительных.
К задачам работы относятся:
- дать теоретическое представление о лексике в целом как единой системе;
- рассмотреть понятия семантического поля и лексико-семантической группы;
ВВЕДЕНИЕ 3
Глава I. ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧЕСКАЯ ГРУППА КАК ЧАСТЬ ЛЕКСИЧЕСКОЙ СИСТЕМЫ ЯЗЫКА
1.1. Системный подход к лексике
1.2. Семантическое поле
1.3. Лексико-семантическая группа.
Глава II. ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧЕСКАЯ ГРУППА “ОВОЩИ”.
2.1. Состав ЛСГ "Овощи"
2.2. Этимологический анализ
2.3. Словообразовательный анализ
2.4. Семантический анализ
Заключение
СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ
ПРИЛОЖЕНИЕ 1
ПРИЛОЖЕНИЕ 2
Тут же словообразование произошло из-за вкуса овоща.
Слово cucumber прошло процесс аффиксации, к оригиналу из старофранцузского языка добавилось окончание -er, которое служит для образования существительных.
Все же остальные слова пришли в английский язык уже в таком виде, в котором мы его наблюдаем.
Для проведения семантического анализа лексико-семантической группы «овощи», мы будем использовать онлайн тезаурус Wordsmyth Dictionary-Thesaurus.
Vegetable
Definition 1 - a plant or part of a plant, such as spinach, carrots, or beans, that is used for food.
Definition 2 - any living thing classified as a plant.
Definition 3 - (informal) one who has suffered an injury or illness so serious that he or she is largely immobile and incapable of conscious mental activity.
Artichoke
Definition 1 a tall thistlelike plant whose flower head, composed of thick, leaflike scales, is cooked and eaten.
Eggplant
Definition 1 a plant cultivated for its fruit, or the dark purple, ovoid fruit itself, which is eaten as a vegetable.
Bean
Definition 1 the edible seed or seed pod of several types of leguminous plants.
Definition 2 any of various types of leguminous or bean-bearing plants.
Definition 3 any other beanlike seed or object.
Definition 4 (informal) one's head.
Melon
Definition 1 a fruit of any of various vines, which has a hard, often smooth rind and thick, juicy flesh ranging from pale green or yellow to orange or deep reddish pink.
Courgette
Definition 1 (chiefly British) a cucumber-shaped vegetable with a smooth, dark green rind; a zucchini.
Corn
Definition 1 a tall cereal plant that produces cylinder-shaped ears with rows of edible yellow or white seeds.
Definition 2 the seed of this plant.
Definition 3 the ear on which the seeds of this plant grow.
Definition 4 (informal) a joke, music, or the like considered trite or overly sentimental.
Definition 5 (chiefly British) any cereal plant such as wheat, barley, or oats, or the harvested seed of cereal plants.
Cucumber
Definition 1 an edible fruit of a creeping vine, usu. long and cylindrical with a hard green skin and greenish white flesh.
Tomato
Definition 1 a usu. red, pulpy, juicy, slightly acidic edible fruit, typically eaten as a vegetable.
Kidney bean
Definition 1 a common garden bean cultivated for its red, edible seed, or the kidney-shaped seed itself.
Rutabaga
Definition 1 a plant related to cabbage and turnips, with an edible, yellowish, bulbous root.
Carrot
Definition 1 a plant cultivated for its edible orange root.
Definition 2 the root alone, which has a crunchy texture, orange color, and tapered shape.
Parsnip
Definition 1 a carrotlike plant that bears yellow flowers and has a large, whitish, edible root.
Parsley
Definition 1 any of several garden herbs, usu. having finely divided crinkled leaves, used to season or decorate food.
Turnip
Definition 1 an edible plant with a large, usu. whitish root, and hairy leaves that are sometimes used as greens.
Radish
Definition 1 one of a group of herbs of the cabbage family that have a pungently flavored, crisp, edible root.
Celery
Definition 1 a plant cultivated for its crunchy, edible stalk and for its leaves and seeds, used as seasoning.
Beet
Definition 1 a cultivated plant whose leaves and fleshy, usu. dark red root are edible.
Leek
Definition 1 a plant related to the onion that has broad green leaves and a fleshy, white, cylindrical bulb.
Onion
Definition 1 a round, sharp-tasting bulb used extensively in cooking and as a flavoring.
Definition 2 the plant that produces such bulbs, a member of the lily family.
Chive
Definition 1 a small plant whose long, grasslike, onion-flavored leaves are often used as a seasoning.
Shallot
Definition 1 an onionlike plant of the lily family that forms flavorful bulbs eaten as a vegetable or used in cooking.
Garlic
Definition 1 a perennial plant related to the onion and grown for its strong-smelling, distinctive-tasting bulb.
Cabbage
Definition 1 a vegetable with large green or purple leaves that overlap tightly to form a round head.
Definition 2 (slang) money.
Brussels
Definition 1 sprouts the small green edible heads that grow on the stem of a plant that is a type of cabbage.
Broccoli
Definition 1 a cultivated subspecies of the cabbage, or the green flower buds and flowering stalk of this plant used for food.
Bok choy
Definition 1 a cabbagelike Asian plant, related to mustard, with crisp green leaves on white stalks.
Cole
Definition 1 any of various plants related to cabbage, esp. rape.
Kohlrabi
Definition 1 a plant of the cabbage family that has a bulbous, edible stem.
Collard
Definition 1 a type of kale grown for its edible leaves.
Chinese cabbage
Definition 1 an edible lettucelike plant with a long cylindrical head of light-colored crisp leaves.
Cauliflower
Definition 1 a cultivated vegetable related to cabbage that bears a large, dense head of edible, crunchy, usu. white flowers.
Amaranth
Definition 1 a plant having coarse leaves and bearing purplish clusters of small flowers.
Definition 2 a legendary flower that never dies.
Mustard
Definition 1 any of various plants native to Eurasia that bear yellow flowers and seed pods.
Definition 2 a strong-flavored powder or paste made from the ground seeds of the mustard plant and used as a condiment or for medicinal purposes.
Cress
Definition 1 any of various plants related to mustard, such as watercress, whose sharp-tasting leaves are used as flavoring or as a garnish for food.
Orache
Definition 1 a variety of cultivated beet having large leafstalks and leaves, which are used as a vegetable.
Dandelion
Definition 1 a low-growing weedy plant with notched leaves and yellow flowers.
Portulaca
Definition 1 any of various related annual plants that have thick stems and leaves and bear small, brightly colored flowers that open only in sunlight.
Rhubarb
Definition 1 a cultivated plant with long green or reddish leaf stalks, which are often cooked with sugar and eaten like a fruit.
Asparagus
Definition 1 a tall branching plant related to the lily, whose young shoots are cultivated and eaten as a vegetable.
Dill
Definition 1 an aromatic herb of the celery family, or its fine leaves or seeds used as flavoring or medicine.
Definition 2 a cucumber pickle flavored with this herb.
Anise
Definition 1 a plant with small clusters of flowers and licorice-flavored seeds.
Hyssop
Definition 1 a woody aromatic plant of the mint family that is native to Asia and bears blue flowers in spikes.
Lovage
Definition 1 a European herb whose leaves and aromatic seeds are used as seasonings.
Balm
Definition 1 a soothing, healing ointment, often fragrant.
Definition 2 the oily resin, exuded by various trees and shrubs, from which such an ointment is made.
Definition 3 any of various aromatic plants, such as lemon balm.
Horseradish
Definition 1 a tall, coarse, white-flowered plant with a thick, whitish, sharp-tasting root.
Как мы можем видеть, практически все слова имеют, только по одному значению, которое относится именно к лексико-семантической группе «овощи».
Только 5 слов из 50 имеют вторичные значения, выходящие за границы лексико-семантической группы «овощи», в них входят:
Amaranth – у него второе значение носит сказочный характер «неувядающего цветка»;
Bean – четвертое неформальное значение — чья либо голова;
Cabbage – сленговое значение — деньги;
Corn – четвертое неформальное значение — слишком сентиментальная шутка или музыка;
Vegetable – имеет неформальное значение означающее человека получившего травму, которая не позволяет ему или ей вести сознательную психическую и физическую деятельность.
Это показывает нам, что большинство проанализированные слова лексико-семантической группы «овощи» в данной работе являются научными терминами. В связи с этим можно повторить, что они относятся к нейтральной лексике, разговорных или вульгарных выражений не отмечается, кроме приведенных выше 5 слов.
В данной работе рассматриваются лексико-семантические группы английского языка на примере группы "овощи", проведен комплексный анализ с точки зрения лексической семантики, включая этимологический анализ, словообразовательный анализ и семантический анализ.
Базовым идентификатором для лексико-семантической группы "овощи" будет английское слово vegetable.
Слова для анализа лексико-семантической группы «овощи» отбирались методом сплошной выборки, используя ботанический словарь О.П. Рябко «Англо-латинско-русский ботанический словарь», так как, лексико-семантическая группа "овощи" очень обширна.
Слова лексико-семантической группы "овощи" в этимологическом отношении интересны тем, что по большинству они заимствованы, и количество стран-доноров поражает свои количеством и многообразием. Среди них так же есть и коренные английские слова. Так же интересны варианты слов получившие свое название в честь места своего появления на свет (savoy, basilica) .
У слов лексико-семантической группы "овощи" мы наблюдаем ряд видов словообразования - словосложение (eggplant), но большинство слов не изменили свою форму при переходе в английский язык.
С точки зрения стилистики анализ рассматриваемой выборки не представил сложности. Все слова лексико-семантической группы "овощи", известные по данным словаря, относятся к нейтральной лексике, разговорных или вульгарных выражений не отмечается, кроме 5 слов, о которых говорилось выше.
Парадигматический анализ, тоже не представляет сложности, так как, все слова из данной выборки являются терминами. Большая часть слов являются полными эквивалентами по отношению к русским словам.
Следует сделать вывод что большинство закономерностей выявленных в данной работе уже выявлены во множестве работ, такого же типа. и их следует воспринимать, как правило.
1. Научная литература
1. Алимпиева Р. В. Семантическая значимость слова и структура лексико-семантической группы. - Л. : Изд-во ЛГУ, 1986. - 177 с.
2. Антрушина Г. Б. Лексикология английского языка / Г. Б. Антрушина, О. В. Афанасьева, Н. Н. Морозова. - М.:Дрофа, 2004. - 476 с.
3. Апресян Ю. Д. Лексическая семантика // Апресян Ю. Д. Избранные труды. - М., 1995. Т. 1.
4. Архипова Ю. Ю. Состав, семантика и функционирование лексико-семантической группы глаголов зрительного восприятия: Дис. ... канд. филол. наук. - СПб., 2000. - 197 с.
5. Васильев Л. М. Современная лингвистическая семантика. - М.: Либроком, 2009. - 192 с.
6. Кацнельсон С.Д. Типология языка и речевое мышление. - М.: URSS, 2009. - 218 с.
7. Котелова Н. З. Значение слова и его сочетаемость. - Л.: Наука, 1977. - 265 с.
8. Кузнецова Э. В. Лексикология русского языка. - М.: Высшая школа, 1989. - 216 с.
9. Слесарева И. П. Проблемы описания и преподавания русской лексики. - М.: Либроком, 2010. - 176 с.
10. Степанов Ю. С. Основы общего языкознания. - М.: Просвещение, 1975. - 271 с.
11. Теньер Л. Основы структурного синтаксиса. - М.: Прогресс, 1988. - 656 с.
12. Уфимцева А. А. Опыт изучения лексики как системы: На материале английского языка. - М.: URSS, 2010. - 288 с.
13. Щерба Л. В. Языковая система и речевая деятельность. - М.: ЛКИ, 2008. - 432 с.
14. Эдельштейн В.И. Новое в огородничестве, М.: Л., 1931. - 21c.
2. Материал исследования
1. Рябко О.П. Англо-латинско-русский ботанический словарь. - Рост. гос. ун-т, 1995. - 304 с
Лексико-семантическая группа «овощи».
№ | Название овоща на русском языке | Название овоща на английском языке |
1 | Овощ | Vegetable |
2 | Артишок | Artichoke |
3 | Баклажан | Eggplant |
4 | Бобы | Bean |
5 | Дыня | Melon |
6 | Кабачок | Courgette |
7 | Кукуруза | Corn |
8 | Огурец | Cucumber |
9 | Помидор | Tomato |
10 | Фасоль | Kidney bean |
11 | Батат | Batata |
12 | Брюква | Rutabaga |
13 | Морковь | Carrot |
14 | Пастернак | Parsnip |
15 | Петрушка | Parsley |
16 | Репа | Turnip |
17 | Редис | Radish |
18 | Сельдерей | Celery |
19 | Свекла | Beet |
20 | Лук-батун | Cibol |
21 | Лук-порей | Leek |
22 | Лук репчатый | Onion |
23 | Лук-резанец | Chive |
24 | Лук-шалот | Shallot |
25 | Чеснок | Garlic |
Листовые | ||
26 | Белокочанная капуста | Cabbage |
27 | Брюссельская капуста | Brussels sprouts |
28 | Брокколи | Broccoli |
28 | Китайская капуста | Bok choy |
29 | Краснокочанная капуста | Cole |
30 | Кольраби | Kohlrabi |
31 | Листовая капуста | Collard |
32 | Пекинская капуста | Chinese cabbage |
33 | Савойская капуста | Savoy |
34 | Цветная капуста | Cauliflower |
35 | Амарант | Amaranth |
36 | Горчица | Mustard |
37 | Кресс-салат | Cress |
38 | Лебеда садовая | Orache |
39 | Мангольд | Chard |
40 | Одуванчик | Dandelion |
41 | Портулак | Portulaca |
42 | Ревень | Rhubarb |
43 | Спаржа | Asparagus |
44 | Укроп | Dill |
Пряно-вкусовые | ||
45 | Анис | Anise |
46 | Базилик | Basilica |
47 | Иссоп | Hyssop |
48 | Любисток | Lovage |
49 | Мелисса | Balm |
50 | Хрен | Horseradish |